BE THE CHANGE

Stockholm, överallt pratas det om Stockholm. Messar med Lotta om attacken och känner hur tankarna far omkring i huvudet. Flera fredagar på rad har vi spenderat i Stockholm, men den här fredagen hade vi turen att befinna oss på andra platser. Jag hemma i lugnets trygga vrå och hon i Paris. Tack och lov, samtidigt tänker jag på alla de som är i Stockholm, bor i Stockholm. Alla som bor på alla de ställen där detta händer. Jag vill bara gråta.17821717_10154739214224263_98251415_nBrutaliteten och omänskligheten. Mitt hjärta värker över all ondska som finns i världen. Orkar knappt ta in det, alla människor som lider. Krig. Terror. Svält. Maktmissbruk. Hat och ren ondska. Alltså listan kan göras så lång att jag tror jag slutar rabbla. Så många städer och länder är utsatta för sådant här. Lever med det dagligen. Där dåd och död har blivit vardagsmat. Ingen ska behöva ha det så. Samtidigt får vi inte blunda, blunda för nyheterna.

Tänker på när jag gjorde projektarbetet i gymnasiet. Jag och två vänner i klassen gjorde en dokumentär om Auschwitz och intervjuade Emerich Roth. Stolta såg vi honom ta emot utmärkelsen Svenska hjältarnas livsgärning 2012. Jag grät lite extra under den galan. Han gjorde ett bestående intryck på mig där vi satt hemma hos honom och lyssnade till hans brutala erfarenheter. Han överlevde 5 koncentrationsläger under andra världskriget. Han har gjort det till sin uppgift i livet att berätta om det och prata om hatets mekanismer. Sprida kunskap och hjälpa varandra. Det finns många citat jag skulle kunna slänga in här, men jag har ett som jag själv verkligen försöker leva efter. En dag som idag, när terrorn slår till igen, känns det extra viktigt att komma ihåg kärleken. Att lyfta kärleken och medmänskligheten som också finns i samhället. Människor som står med öppna famnar, tar hand om, sprider värme och kärlek. Den väljer jag att tänka på idag, trots att det värker i bröstet.17793239_10154739359679263_586497831_n

”Vägen ut ur hatet” heter hans hemsida och ni hittar den här. Jag tänker att det Emerich gör är så oerhört viktigt och jag vill slå ett stort slag för att titta in på hans hemsida. Se vad du kan göra genom att klicka här. Vi vet att historia upprepar sig, men passiviteten är farlig. Hjälp en människa i din omgivning och BE THE CHANGE YOU WISH TO SEE IN THE WORLD.

Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s