SVARET

Stod med famnen full av tvätt när telefonen ringde. ”Inget uppringnings ID” lyste på skärmen och jag släppte allt. Det kunde bara betyda en sak: Uppsala Akademiska sjukhus. Jag plockade upp luren och svarade. Äntligen hörde jag rösten från sjukhuset presentera sig i andra änden. En våg av lättnad och glädje sköljde över och det kändes nästan som att de läst mitt förra inlägg om denna oändliga väntan. Hur den gnager och tar kål på en. Men så plötsligt händer det och det med snabba besked. ”Kan du komma till oss på fredag kl 11:00?”, frågade hon i telefonen. Fredag…?, tänkte jag, den enda dag jag egentligen inte kan. Men nästa tid var om 14 dagar och jag kan omöjligt vänta ytterligare, det bara går inte. Jag tackade ja och får lov att stå över fredagens planerade podcast-inspelning i Stockholm. Det känns ju sådär, självklart vill jag vara med och spela in med Lotta. Men nu måste Mårten prioriteras före, ifall det är något som sker.

Jag bara hoppas och ber till allt jag tror på att tumören inte hunnit växa särskilt mycket. Idag fick jag mitt efterlängtade datum att förhålla mig till. Dagar att räkna ner och bocka av. En dag närmare. Check. Jag kommer nog sova något bättre i natt. 16128167_10154516754684263_564746520_nApril 2016 – Foto: Caroline Broberg

Tänker på min förra operation. Hjärnoperationen jag knappt fattat att jag gått igenom för att den gick över förväntan bra. Att jag kan gå. Att jag kan använda min vänsterhand. Att jag kan bo själv. Sköta mig själv. Sköta min hund. Promenera och träna. Allt det riskerade jag med min förra operation. Nu ska jag till Uppsala på fredag och prata om en tredje operation. En del av mig blir som en 5-årig liten tjej. Livrädd och skräckslagen. Vill krypa upp i mammas trygga famn och bara få veta att allt kommer bli bra. Den andra delen av mig har en glöd som kan bränna hål på det mesta. Den som fått självförtroende och hopp efter två lyckade operationer. Som lite kaxigt säger ”Du får inte som du vill utan en sjuhelsikes fight, Mårten!”. Den där känslan av att det ska gå bra även denna gång känns starkt i bröstet. Samtidigt vet jag allvaret i situationen och att det är mycket mer komplext än att vara kaxig och ha självförtroende. Allvaret i allt jag riskerar med ännu en operation, det kan inget jävlaranamma i världen ta bort. Men vad har jag för val mer än att göra det jag måste?

På fredag kommer jag förhoppningsvis ha en lite mer tydlig bild av det. Ännu en galen situation en försätts i när en lever med kronisk cancer. Medgångar och motgångar. Låt oss hoppas att fredag kan komma med fler medgångar. Tänker på Sydafrika för exakt ett år sedan och plockar fram energin jag då bunkrade upp där jag stod på Taffelberget. Mitt budskap är exakt detsamma idag: Fuck Cancer!14159232_10154087834434263_1685735651_n

Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s