SYDAFRIKA, DAGEN INNAN FLYGET.

Jag sitter med en sömnig och smått sällskapssjuk tik i knät. Frukosten har slunkit ner och kaffekoppen står rykandes bredvid. Mums. Jag njuter av morgonstunden och tänker tillbaka.14080953_10154068533954263_504679453_nSydafrika. Bara tanken på resan gör att hjärtat slår en volt i bröstet. Lördagen den 21 februari skulle flyget gå från Landvetter i Göteborg. I och med att min tilltro till SJ inte existerar åkte jag ner dagen innan. Flyget på lördagen var ett jag aldrig i hela mitt liv tänkte riskera att missa pga försenat eller inställt tåg. Så för exakt ett halvår sen satt jag med resväskan vidöppen på golvet. Fortfarande inte helt 100 på vad som skulle med. Men resterande saker inför var fixat och klart.

På torsdagen hade Sveriges Radio ringt och efterfrågat intervju. Så fredag morgon blev en tidig morgon. Lars från SR dök upp vid 08 och vi gjorde intervju. Jag blev inte nervös förrän vi satt där och han pratade med kollegan i telefon om hur många minuter vi hade på oss mellan de olika musikpauserna. Då slog det mig att det skulle bli direktsänt. Kvällen innan hade jag lugnt sagt till mamma ”det kommer nog gå bra, det är ju inte live så då är det inte hela världen om jag säger fel”. Hah, det fick jag äta upp! Men intervjun gick bra (trots att resväskan fortfarande psykade mig i bakgrunden). Det var ett fint möte med Lars, vi skrattade åt väskan som fortfarande inte var klar fastän syrran skulle hämta mig en timme senare. Han gick och så även tiden.

Foto: Lars Svan, objekt: en sliten men exalterad Emma. Ni som vill lyssna på intervjun; klicka här. Intervjun med Borlänge Tidning kan ni läsa här.
14089416_10154068654759263_1985322119_n

Vid 09:30 stod jag ute i snö och halvslask och pratade med Johan från Borlänge tidning. Ännu en intervju och frågor inför resan. Jag sneglade på klockan som tickade. Ingen syster som skulle köra mig till tåget inom synhåll. 10 minuter blev 9, 8, 7… vet inte vad det slutade på innan hon dök upp. Kände mig smått disträ i telefonintervjun och stresspåslaget började bli rejält påtagligt. Men så kom hon i full fart och jag slungade in väskan, mig själv och drömde igen dörren – kör, kör, KÖR! Tittade på klockan igen, 4-5 minuter till avgång. ”Hinner vi?” 

Rallyt var totalt när vi slingrigt sladdade oss fram till centralen. Ut ur bilen, vi tog väskorna i all hast och jag kastade mig nerför trapporna mot perrongen. Vi måste sett galna ut. En överstressad med resehysteri (ja, jag), en annan stressad gravid stackare och så syrran, som kämpade med sina sviter från behandling. Jag kom ner till perrongen och tvärstannar. ”Var är tåget till Göteborg?!”.  Tågvärdarna tittade trött på mig, ”Det gick för längesen”. Mitt mod sjönk – nej nej nej, det kan inte stämma, tänkte jag. ”Klockan 10 skulle det ju gå??”. Fattar inte hur men vi hade kanske 1 minut tillgodo när jag ifrågasatte var tåget var. ”Jaha”, säger kvinnan, ”det är den andra perrongen”. Åh herregud, stressen var igång igen. Jag sprang upp för trapporna, ropade till syrran och Therese att ta väskorna och komma efter. ”Jag håller tåget!”. Konduktören var inte glad på mig när jag klumpigt slängde in den ena väskan på tåget och typ satte foten i dörren. Eftersläntandes kom min tappra hjälpare. Vet inte hur många ”åh herregud” vi fick ur oss innan vi med andan i halsen sa ett hastigt hejdå. Svettpärlorna i pannan var ett faktum på oss alla och sms-konversationen som följde var bara ett långt skratt. Vi hamnade nog alla i någon form att stresstrauma timmen efter. Ingen fattade hur vi lyckades, men glädjen och lättnaden spred sig när jag kände hur tåget började rulla. Mot Göteborg. 14055655_10154068634544263_934236473_nTågresan till Göteborg blev nästa pärs. Allt gick som planerat i några timmar tills vi kom till någon liten by ute i ingenstans där allt tog stopp. Vi hade ett brinnande tåg framför oss och blev stillastående i över 4(?) timmar, utan bistro och information vad som pågick. Bussar påstods komma och ta oss vidare men inget hände. Klockan 17 skulle jag varit framme i Göteborg, men jag klev av på centralen närmare midnatt. Nästa etapp att ta sig till Mölndal och Martina var enbart jobbig. Fredagkväll och fulla människor på spårvagnarna som ansåg att jag var i vägen med min resväska. Jag ville bara lägga mig ner och gråta. Orken och tålamodet var slut och hungern var så total. Som tur var hade Martina, som blev min nästa hjälpare på äventyret, lagat mat så det var bara att sätta sig till bords när jag klev innanför dörren hos henne. Prat och mat mitt i natten, vilken fin vän. Tur att jag inte skulle vara på Landvetter förrän kl 15 dagen efter. Det blev inte mycket sömn den natten, jag hade svårt att landa efter alla dagens händelser och var alldeles för lyrisk på resan. ”Snart bär det av!”

Emma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s